ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (state of the art) στη χειρουργική. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η ρομποτική φέρνει για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μεταξύ χειρουργού και ασθενούς.

Το χειρουργικό ρομπότ αποτελείται από την κονσόλα χειρισμού και τους ρομποτικούς βραχίονες. Ο χειρουργός κάθεται αναπαυτικά στην κονσόλα απ’ όπου μπορεί να βλέπει τρισδιάστατα στο εσωτερικό της κοιλιάς με ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και να ελέγχει τους βραχίονες και τα ρομποτικά εργαλεία με ειδικά χειριστήρια (masters). Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση (υψηλής ευκρίνειας/high definition) του εγχειρητικού πεδίου και η μεγάλη ευχέρεια (7 βαθμοί ελευθερίας) κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων, που μοιάζουν με αυτές του «ανθρώπινου καρπού» (endowrist instruments) και προσφέρουν χειρισμούς μεγάλης ακρίβειας σε στενές κοιλότητες της κοιλιάς. Επίσης διευκολύνεται σημαντικά η ενδοκοιλιακή συρραφή, ενώ ο έλεγχος της επέμβασης περνά εξ’ ολοκλήρου στον χειρουργό. 

Καθημερινά αυξάνονται οι ήδη πολυάριθμες ενδείξεις της ρομποτικής τηλεχειρουργικής στην καρδιοχειρουργική, στην ουρολογία (αξιοσημείωτη εξάπλωση των ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών), στη γενική χειρουργική, στη γυναικολογία και τη παιδοχειρουργική.
 
 
Η ρομποτική παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εξετάσεων του ασθενούς διεγχειρητικά ως εργαλείο πλοήγησης μέσω του συστήματος TILE-PRO. O χειρουργός μπορεί να συμβουλεύεται τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η χρήση των γραφικών αυτών μοντέλων σε συνδυασμό με την πραγματική εικόνα του χειρουργείου προσφέρει στον χειρουργό σημαντικές πληροφορίες για την ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης και σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής της "Χειρουργικής Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)". Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής κατόπιν πρωτοβουλίας και σχεδιασμού του χειρουργού Σ.Κ.Χειρίδη, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τρισδιάστατες ανασυνθέσεις της ανατομίας του ασθενούς από αξονική αγγειογραφία για Διεγχειρητική Πλοήγηση μέσω Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος. Η διεθνής αυτή πρωτοπορία παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2010 στο Σαν Ντιέγκο.

Σήμερα με χρήση ρομποτ, πραγματοποιούνται από τον Δρ.Χειρίδη και την ομάδα του καθημερινά επεμβάσεις  κήλης, κοιλιοκήλης, διαφραγματοκήλης, χολής, στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, όγκων κοιλίας, ενδοκοιλιακών συμφύσεων και εντερικής απόφραξης – χρόνιων πόνων, καθώς και νοσογόνου παχυσαρκίας – διαβήτη τύπου 2 (μεταβολική χειρουργική).

Μαϊος 2018 : Επιτέλους! Μόλις βγήκε στην αγορά στην Αμερική το πολυαναμενόμενο, επαναστατικό ρομποτικό σύστημα da Vinci SP που αλλάζει τελείως τις επεμβάσεις χωρίς ορατή ουλή (scarless surgery), χρησιμοποιώντας μία ή καμία (δια μέσου φυσικών οπών) τομή. 

Η τελευταία γενιά χειρουργικού ρομπότ da Vinci SP για επεμβάσεις δια μέσου Μιας Τομής (Single Site)

Διαβάστε Περισσότερα για το SP εδώ.